A kamaszkor nyoma, avagy kell-e nyomkövető a gyerekneveléshez?

Mikor a lányom először maradt ki engedély nélkül s rájöttem, hazudik is arról, hol volt, mit csinált, közöltem vele, nyomkövetőt rakok a telefonjára. A válasz annyi volt: Rendben, a készülék meg repül is egyenesen a Duna közepére…

Kell nyomkövető ahhoz, hogy biztonságban tudjuk a gyerekeinket? Hasznos ez a módszer? Van a gyereknek személyiségi joga, ami ezzel sérülhet, vagy a szülő felügyeleti jogköre felülírja? Sikerült már bűncselekményt megelőzni ezzel a módszerrel?  

A legutolsó kérdés esetében a válasszok többnyire legendákra hagyatkoznak : Titokzatos, gyerekeket követő fekete furgonokról, ruházati boltok próbafülkéiből eltűnt gyerekekről, arcnélküli cukrosbácsikról vagy éppen álarcos banditákról, akik miatt a gyerek nem ment haza időben. Szerencsére ezek a történetek mind-mind csak a gyermeki fantázia szüleményei, a kamaszok a leghihetetlenebb történeteket képesek kitalálni, 

 Ahogy Vekerdy Tamás, a neves gyermekpszichológus mondta egykor, a kamaszkor arról szól, hogy a gyerek nem akarja, hogy tudd, merre jár, mert már elindult az elszakadás. Sem a nyílt, sem a titkos kontrollt nem tűri a kamasz. Ha moziban volt, azt hazudja, hogy sétálni volt. Ha sétált, azt hazudja, hogy moziban volt. Ha sört ivott, azt mondja, hogy bort és fordítva. Csak azért, hogy hazudjon, mert ezzel védi a szuverenitását. Minél jobban növeljük a kontrollt, ő annál erősebben akarja széttépni. A pszichológus elezései során azt tapasztalta, a nagyobb teret kapott gyerekek hazudtak a legkevesebbet. Mindig az ő szüleik tudták, hogy mi történt itt-ott, ellenben a szigorúan fogott kamaszok sorozatban lódították a legnagyobbakat.

Mind nevelési, mind pszichológiai, mind biztonságtechnikai szempontból alapvető, hogy az egészséges szülő-gyerek kapcsolat alapja a bizalom. De vajon ez kizárja-e azt, hogy gyermekünk biztonsága érdekében nyomkövető applikációt telepítsünk a telefonjára vagy helyzetjelzővel ellátott okosórát viseltessünk vele?

A digitális korban a digitális szülőség sem jelent többet, mint azt, hogy a gyerekünk online biztonsága is felkerült a szülői feladatlistára. Egy 8-12 éves gyereknél, amikor az elkezd különórákra járni, elkezd egyedül közlekedni kifejezetten hasznos a telefonra telepített, jogszerű  nyomkövető applikáció. Ám itt is fontos, hogy a gyerek tudja, a készülékével jelezheti a bajt s nem titokban ellenőrzik, merre csavarog. Be kell vonni a nyomkövetésbe, hogy a gyerek ebből azt érezze, szülei megbíznak benne, és az ő biztonsága érdekében történik a nyomkövetés.

Egy 14-18 éves gyereknél már más a helyzet, konfliktusforrás lehet, ha a kamasznak nem hagynak saját teret az egyedüllétre. A kamasz nem hülye, ráadásul folyton a neten lóg, pontosan tudja, hogy egy webáruházban is be lehet szerezni azt a kulcstartót, pénztárcát vagy éppen egy márkás futócipőt, ami jeleket adva megmutatja, merre is jár. Ha át akarjuk verni ezeket fogja először elveszteni. Az sem megoldás, hogy titokban szereltetjük bele a telefonjába, órájába, vagy hogy kap egy új készüléket, amibe eleve belehelyeztettük a nyomkövető applikáció jeladóját, jobban értenek ezekhez az eszközökhöz a szülők korosztályánál, hamar megbukik a titkos megfigyelés. Vagyis itt is csak az a jó megoldás, ha a kamasz tud a nyomkövetésről. meg kell vele beszélni, hogy nem figyelni akarjuk – s ezzel nem is szabad visszaélni, mert hamar oda a már fentebb említett alapkő, a bizalom – hanem ha bajba kerül legyen egy támpont ahhoz, merre is induljon a segítség. 

Ahogyan egy cég is csak a alkalmazottai tudtával és hozzájárulásával figyelheti a munkavállalók munkaidő alatt mozgását, ahogyan ott is csak a szerződésben foglalt adatokat használhatja fel a nyomkövetésre engedélyt kapott  rendszer kezelője, úgy érvényes ez a szabály a gyermeknevelés terén is.  Még akkor is, ha itt nem lesz jogi probléma, ha a szülő  megszegi a nyomkövetésre vonatkozó szabályokat. Jogi nem, csak erkölcsi, emberi, bizalmi, ami sokkal rosszabb, mint a bíróság előtt felelni a törvénysértés miatt. A képlet ezek szerint egyszerű: Hasznos dolog a digitális világ előnyeit kihasználva a gyermek nyomon követése, de csak az ő tudtával, beleegyezésével, közösen kialakított szabályok szerint. Csak így működik… 

Scroll to top