A magabiztosság veszélyes: tízből hét vállalkozás elavult rendszert használ!

A legtöbb magyar cég úgy véli, hogy adatait biztonságos környezetben tárolja…

Egy adathalászat, egy orvtámadás, egy adatvédelmi incidens akár milliárdos károkat is okozhat!

Az informatikai eszközök védelme nem egyenlő az adatvédelemmel. A vállalkozások fele beéri azzal, hogy a számítógépek és laptopok védelmét a készülékek beszerzésekor vásárolt szoftverrel oldja meg, csak a vállalatok kétharmada költ külön biztonsági megoldásokba. Ezek a hibák egy adathalász támadás esetén nagyon sokba kerülhetnek.

Az adathalászok célkeresztjébe egyre gyakrabban kerülnek olyan vállalkozások, amelyek nagy többsége továbbra sincs tisztában azzal, hogy mennyire sérülékenyek saját informatikai megoldásaik, és hogy egy-egy incidens mekkora kárt okozhat. A Telekom és a BellResearch legfrissebb kutatása szerint a magyar vállalkozások túlnyomó többsége nem fordít kellő figyelmet a védelemre, a veszélyekkel pedig a legtöbb esetben még maguk a cégvezetők sincsenek tisztában.
Az adathalászok igen sokrétű – és folyamatosan gyarapodó – eszköztárral rendelkeznek. Jellemző például, hogy a támadó különböző trükkökkel, például hivatalosnak látszó üzenetekkel, hamis weboldalakkal igyekszik rávenni áldozatát, hogy szenzitív adatokat – például bankszámla-számot, személyes adatokat, jelszavakat – osszon meg. Kifinomultabb módszernek számítanak az olyan rosszindulatú szoftverek, amelyeket a bűnözők észrevétlenül, áldozataik nem megfelelően védett eszközeire telepítenek. Olyan kártékony programokról van szó, amelyek zárolhatják az eszközöket vagy titkosíthatják az azokon lévő adatokat annak érdekében, hogy pénzt csikarjanak ki a tulajdonostól.
A reprezentatív felmérés eredményei szerint a cégek kétharmadának a biztonságos működésről az informatikai eszközök, valamint a vállalati- és ügyféladatok biztonsága jut eszébe. Mindezek védelmét tűzfalak, vírusirtók alkalmazásával, biztonsági mentésekkel, a készülékek és a levelezések védelmével, jelszavak alkalmazásával biztosítottnak látják. Ugyanennyien gondolják úgy, hogy méretüknél fogva nem lehetnek célpontok, 70 százalék pedig meg van győződve arról, hogy nem kezelnek olyan adatokat, amelyek védelemre szorulnak. A cégek túlnyomó többsége (80%) ráadásul azzal is nyugtatja magát, hogy nincsenek olyan adataik, amelyeket nem lehet pótolni, úgy gondolkodnak, hogy egy adatvesztéssel járó incidens sem okozna megoldhatatlan kihívást a vállalati működésben.
A szakértők szerint ezzel a cégek nemcsak a kockázat mértékét, de egy adatvesztéssel járó támadás súlyát is alábecsülik, hiszen nem számolnak azzal a felelősséggel, hogy az üzleti partnerekre vagy akár az ügyfelekre vonatkozó információk biztonságáról is gondoskodniuk kell. Sok cég viszont magabiztos, túlbecsüli a védelme szintjét , s alábecsüli egy esteleges informatikai támadás lehetőségét. A túlzott magabiztosság pedig oda vezet, hogy nem fordítanak kellő figyelmet az adathalászat elleni védelemre.
Scroll to top