Adatbiztonsági akadályai lehetnek az egészségügyi mobil alkalmazásoknak

A szakértők szerint a Covid járvány hatására tovább növekedhet az egészségügyi mobil telefonos alkalmazások száma, ám az appok terjedésének könnyen gátat vethet, ha a fejlesztők nem helyeznek megfelelő hangsúlyt az adatbiztonsági kérdésekre.

Az egészségügyi mobil alkalmazások piaca ugrásszerűen nőtt 2020 januárja, a koronavírus járvány első hullámának ideje óta. Egy friss elemzés szerint a telefonos vérnyomás, lázmérés, adatelemzés, vércukorszint mérés, alvásidő, légzés gyakoriság, testtömegindex, diéta mérésére alkalmas appok évente csaknem 28 százalékkal bővülhetnek. A piac terjedésére jellemző, hogy míg az ilyen alkalmazások forgalma a pandémia előtt, 2019-ben csak 3,7 milliárd dollárnyi volt, 2026-ra a mostani emelkedést figyelembe véve elérheti ennek közel hétszeresét is, vagyis 21 milliárd dollárt. 

Az egészségügy által is elfogadott, tesztelt alkalmazások  naprakész, hordozható és könnyen elérhető orvosi dokumentáció gyorsabb orvosi ellátást, gyógyszertári kiszolgálást,  emellett költségcsökkentést is jelenthet, amik szintén  növelhetik az ezen szolgáltatások iránti igényt.

A probléma csak az, hogy az egészségügyi appok adatbiztonsági-adatvédelmi rendszere nem minden esetben megfelelő, ugyanakkor az alkalmazások rengeteg olyan adatot tartalmaznak, amely illetéktelen hozzáférés esetén súlyos károkat okozhat a felhasználóknak. 

Az FBI kibernyomozói szerint  Covid előtt használt egészségügyi alkalmazások feltörésével  2005 és 2019 között 249,09 millió ember egészségügyi adataihoz fértek hozzá illetéktelenek, melyből 157,40 millió az elmúlt öt évben történt. Az egészségügyi adatok mellett az adattolvajok hozzáférhettek a felhasználó személyes adataihoz, lakcímeihez, az orvosi- gyógyszertári ellátás térítésekor használt banki adatokhoz is. 

2020-ban  13 olyan, egészségügyi  mobil alkalmazásokkal kapcsolatos adatrablást jelentettek, melyek alapján tömegesen sérültek a felhasználók jogai, 86 országot érintettek ezek az incidensek. 505 esetben az egészségügyi adatok kompromittálódása eredményeként 41,4 milliónyi egészségügyi információ került nyilvánosságra vagy mások kezébe, ami azt jelenti, ezek az alkalmazások adatvédelmi és adatbiztonsági szempontból nagyon veszélyesek, illetve veszélyeztettek.

Jelenleg a piacot Észak-Amerikai dominálja, de a Csendes-óceáni és ázsiai térségben is gyors a növekedés és Európában is egyre népszerűbbek ezek az appok. Sok nagyvállalat, cég térítésmentesen kínálja az alkalmazásokat a munkavállalóknak, ezzel is csökkentve az alkalmazottak egészségügyi ellátásának költségeit, ám az adatbiztonság terén elfogadták az alkalmazás nyújtotta feltételeket.

Az incidensek nagy száma miatt a szakértők arra figyelmeztetnek, csak olyan alkalmazásokat vásároljanak és használjanak a gazdasági és a magánszektor vevői, melyeket adatbiztonsági szempontból is ellenőriztek, kontrollálva a termék fejlesztői által megadott paramétereket. A hatóságok ugyanakkor 2022-től fokozott figyelemmel kísérik az ilyen alkalmazások piacát, megfelelő adatvédelmi és adatbiztonsági háttér nélkül ezek az appok nem kerülhetnek forgalomba!

Scroll to top