Adatbiztonsági csata dúl a Facebook és az Apple között

Már 2019 óta dúl az adatbiztonsgi háború a két nagyvállalat, a Zuckerberg birodalom és az iPhone készülékeket gyártó Apple között. Akkor adatlopással vádolták meg az almások a Facebookot,  Tim Cook, az Apple vezérigazgatója egy nyilatkozatában azt mondta, egyértelműen Zuckerbergre utalva: “Mi is rengeteg pénzt kereshetnénk azzal, ha  eladnánk a felhasználók adatait másoknak, de mi  soha nem fogjuk megfigyelni a senki magánéletét.”

Mark Zuckerberg ezen annyira felhúzta magát, hogy egyszerűen megtiltotta a Facebook alkalmazottainak az iPhone-ok használatát, azzal érvelve, hogy az Androidnak több felhasználója van. Később a Facebook egy PR-ügynökséget is felfogadott, akiknek az volt a feladatuk, hogy lejárató cikkeket írjanak az Apple-ről.

Most a legújabb fejlesztésével az Apple kinyilvánította, továbbra sincs elásva a csatabárd. Az iOS 14.5  frissítéssel megérkezett az App Tracking Transparency, amivel bárki korlátozhatja  hogy az alkalmazások/fejlesztők felhasználói adatokhoz férhessenek hozzá. Az új adatvédelmi fejlesztés szerint az adatok megosztását most már mindenkinek egyénileg kell engedélyeznie a hozzáféréseket, arra is van lehetőség, hogy teljesen kikapcsolja az iPhone tulajdonosa a nyomonkövethetőséget.

Ezzel a rendszerrel a köztudottan a felhasználói adatok értékesítéséből élő és éppen ezért rémisztően sok adatot begyűjtő Facebookot is kordában tartható Elméletileg, merthogy a kiberbiztonsági szakértők szerint az említett közösségi óriásvállalat szakértői képesek kijátszani ezt a letiltást, mégpedig úgy, hogy az iPhone-ok gyorsulásmérő szenzorainak adatait használják fel az adatnyomok követésére.

Az Apple erre úgy válaszolt, hogy mivel elismerte, ezzel a trükkel kijátszható az adatblokkoló, az iPhone készülékek  tulajdonosait felszólította, csak akkor érezhetik teljesen biztonságban adataikat, ha törlik magukat a Facebookról, valamint a Zuckerberg birodalomhoz tartozó egyéb, nyomkövetésből szerzett adatokból élő alkalmazásairól, az Instagramról és a WhatsAppról is. A háború folytatódik, a következő lépés a Facebooké…

 

Scroll to top