Avatar az MBF konfrencián

Avatar. Sokáig azt sem tudtuk mi fán terem… Aztán James Cameron 2009-es filmjében láttuk, hogy valóban egy hatalmas nagy fán, és nagyfülű, jóságos, békés kék manók az Avatarok. 

Az avatar szó szanszkrit eredetű, jelentése: földreszállás. Egy halhatatlan lény  megtestesülésére  utal. A halandók közé való leereszkedés valamilyen rendkívüli céllal történik: Az avatar megsemmisíti a gonoszt, tulajdonképpen  jó útra téríti az embereket. Digitális környezetben az avatar fogalma egy különleges jelentéstartalommal egészül ki, amikor az istenfigura egy digitális közösségben (pl. fórumon, chatszobában, egy grafikus játékvilágban játékfiguraként) kel életre. Valójában nem kizárt, hogy az avatar  ebben a térben lehet, hogy csak egy álca?

A digitális világban, az informatika, a hightech terén már más jelentőséggel bír az avatar szó jelentése. A modern világ emberei vagyunk. Felhörpintjük a reggeli kávét, majd ujjunkat a laptopunk képernyőjéhez érintve annak lenyomatával azonosítjuk magunkat, hogy megkezdhessük a munkát. Elsősorban a biztonság a legfontosabb, ezért cégünk belépési pontjait arcfelismerő rendszerekkel látjuk el. Tudjuk, hogy az idő pénz, ezért a virtuális térben kötünk szerződést, folytatunk tárgyalásokat. Ráadásul szórakozunk is: Megalkotjuk elektronikus személyiségünket (avatarjainkat), vagy saját, öregített énünk képét.

Dr. Kiss Edit

Technika és biztonság? Technika vagy biztonság? Mit válaszol erre az adatvédelem?  Dr. Kiss Edit, az L-Tender Zrt adatbiztonsági és adatvédelmi szakjogásza mához egy hétre, szeptember 15-én délben tart erről előadást Kecskeméten, a XI. MBF Konferencia keretében, ahol az L-Tender kiállítói részén az érdeklődők találkozhatnak a cég vezetőinek, munkatársainak avatarjaival is. 

 

Scroll to top