Az adat legalább annyira értékes, mint az arany

Mind a vállalkozások bevétel szerzésének, mind a költségvetési, üzemeltetési szervek, intézmények költségkímélésében új lehetőségét adnak a friss, korszerű,  megbízható adatmegosztási és adatvédelmi technológiák. A 2022-es adatvédelmi szlogen frappánsan megfogalmazza a lényeget: Az adatmegosztás új korszaka jó a cégeknek, jó az igazgatásnak, jó a fogyasztóknak, a polgárnak.

Az adatelemzésen alapuló döntések során világszerte  már 70%-ban használnak fel külső forrásokból származó adatoka, leginkább a pénzügyi és az egészségügyi szektorokban. Az adatmegosztási trend fejlődésével egyre több szervezet lép majd adatközösségbe egymással, a felhő alapú adatpiacok pedig már most gyors és egyszerű lehetőséget nyújtanak adatok adás-vételére – áll a londoni székhelyű Deloitte Central Europe Holdings Limited könyvvizsgáló- adótanácsadó-kockázatelemző cég legfrissebb tanulmányában.

A tanulmány szerint az adatkezelési folyamatok egyszerűsítésében és a kapcsolódó költségek csökkentésében segítheti a szervezeteket, ha külső adatkezelő szolgáltatókkal végzik az adatok biztonságos megosztását. Az adatmegosztás fejlődésének előrehaladtával a Deloitte szakértői arra számítanak, hogy egyre több szervezet – versenytársak és iparági partnerek egyaránt – vesz majd részt adatközösségekben, és vállalkozik kölcsönösen előnyös bevételi, működési és kutatási területek feltárására.

Adatpiaci aranyláz 

A Deloit elemzői  arra jutottak, hogy az  adatpiaci szektor jelenleg korai aranyláz fázisát éli. Az „adatmegosztás mint szolgáltatás” modell már bizonyította hatékonyságát olyan nagy horderejű adat-, információ- és tartalommegosztási területeken, mint a zenei fájlmegosztó platformok és a közösségi média. Ezekben a szolgáltató felhasználóbarát adatmegosztó platformot bocsát rendelkezésre, ügyfelei pedig biztosítják a tartalmat – az adatokat. Az adat többé nem pusztán a vezetői döntéshozatalt támogató eszköz, az adat mára üzleti szempontból kritikus eszközzé vált, melynek zökkenőmentes adás-vételében és megosztásában felhőalapú adatmegosztó platformok segítik a szervezeteket. A változást legkönnyebben és leghatékonyabban katalizáló platform végül akár az adatmegosztás szabványává is válhat az iparági adatszolgáltatások vertikumában.

Kulcskérdés a biztonság 

A 2022 januárjában publikált tudományos munka kulcsszerepet tulajdonít a biztonságnak. Az elmúlt években soha nem látott mértékben nőtt meg az adatvesztési incidensek száma, egyre nagyobb kárt okozva a szervezeteknek, és a trend folytatódni látszik. Az adat akkor válik értékké egy szervezet számára, ha használhatja és megoszthatja. Az adatvédelmi irányelvek és a versenytitoktartási elvárások azonban eddig természetszerűleg korlátozták lehetőségeiket az adat értékre váltásában. Az adatbiztonsági kockázatok nélküli adatmegosztás és feldolgozás ezért is létfontosságú. A hatékony, felhő alapú piacterek felületein lehetővé vált adat adás-vétel és a legújabb adatvédelmi technológiák, mint például a Teljes Homomorf Titkosítás (Fully Homomorphic encryption – FHE) vagy a Differenciált Adatvédelem (Differential Privacy) kombinációja nem kevesebbet tesz lehetővé, mint titkosított adat továbbítását majd feldolgozását a titkosítás feloldása nélkül. Ezek a megközelítések lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy az adatbiztonság feláldozása nélkül élvezhessék az adatmegosztás minden előnyét.

 

Az adat előnyei 

A tanulmány egy egyszerű, érthető példa alapján vázolja, milyen előnyt biztosítanak az adatok. Az összesített adatok segítségével meg lehet ismerni a vásárlói szokásokat egy teljes szektorra vonatkoztatva. Így könnyedén fel lehet tárni a csalási mintákat, ezzel pedig biztonságosabbá válik a vásárlás a kereskedők és fogyasztók számára egyaránt. A szervezetek adatközösségbe lépése és kutatási együttműködése lehetővé teszi kritikus területekre vonatkozó kutatási kezdeményezések felgyorsítását – mindezt az egyes szervezetek versenyelőnyének veszélyeztetése nélkül. Az új technológiák ezen kívül védhetőbbé teszik a mesterséges intelligencia folyamatok alapjául szolgáló és nyilvános felhőben tárolt adatokat is. Végül, de nem utolsó sorban biztosíthatóvá válik a továbbított adat titkosításának megőrzése a feldolgozási folyamat egésze során, hiszen FHE alkalmazásával a felhasználó gyorsan és titkosítási kulcs nélkül férhet hozzá kritikus adatokhoz. Ez utóbbi olyan iparágakban lehet versenyelőny, ahol bizalmas adatok gyors áramoltatására van szükség – mint például a robotsebészet vagy az intelligens gyártóipar területein.

Vakcinapélda 

A gyors fejlődés mellett természetesen vannak adatbiztonság-megőrző megosztást és feldolgozást lassító tényezők is. Érdemes figyelembe venni, hogy a teljes körű felhasználáshoz szervezeti változtatások szükségesek, amelyek jelentős erőfeszítéseket és időt kívánhatnak meg, így átmenetileg lassíthatják a munkavégzést és csökkenthetik a teljesítményt. Szabályozási akadályok is vannak az adatvédelem, illetve az adat tulajdonjoga körül, amelyekkel foglalkozni kell, mielőtt az adatbiztonság-megőrző megosztást és feldolgozást teljes mértékben és minden fél számára előnyös módon ki lehet aknázni.

Egy jó és igen aktuális példa az új technológiai lehetőség gyors kiaknázására a világjárványhoz, ezen belül a vakcinaelosztás optimalizálásához kapcsolódik: az Egyesült Államok-szerte közel 10 ezer üzletet magáénak tudó, és az évenkénti influenza- és egyéb oltások bevezetésének sikerével büszkélkedő CVS Health kereskedelmi adatmérnöki részlegének vezető igazgatója, Karthik Kirubakaran szerint:

Hatékony adatstratégiánknak köszönhetően, külső adatforrások elemzésével tökéletesíteni tudtuk a vakcina disztribúciónkat, mindezt hónapok helyett hetek alatt. Gyorsan tudtunk lépni azáltal, hogy egyetlen technológia alkalmazása helyett egy több platformon átívelő adathálót hoztunk létre.

Scroll to top