Az orosz hatóság szerint csak blöffölnek a hackerek

A dark neten kívánják áruba bocsátani hackerek a hamis oltottsági igazolást vásárlók személyes adatait Moszkvában. Az orosz kiberrendőrség szerint ez csak egy trükk, nem sérült meg egyetlen állami egészségügyi nyilvántartás adatvédelmi és adatbiztonsági rendszere sem. 

Kiberbűnözők törtek be pár napja  az orosz főváros  több egészségügyi adatbázisba valamint a koronavírus elleni védettséget kiállító okmányhivatal központjába. A számítógépes kalózok állítják, az állami adatvédelmi rendszer rossz, nekik pontos információik vannak arról, miben különbözik a két adatbázis tartalma, vagyis kik azok, akik tényleges covid oltás nélkül jutottak védettségi igazolványhoz. 

Az adattolvajok eddig nem hozták nyilvánosságra az ellopott információk alapján készített listát, de több közösségi oldalon is felhívták a csalók figyelmét, ha úgy érzik,érintettek az esetben keressék fel őket, s 200 dollárért törlik a listáról a nevét. Két hetet adtak az oltással csalóknak, utána ígéretük szerint az adatbázist átadják a hatóságnak.

A kiberbűnözők illegális  webes fórumokon és Telegram-csatornákon próbálják meg értékesíteni az információkat. Az adatbázisban szerepelnek az útlevél-, személyi-, és telefonszámok, a lakcímek, illetve a kamudokumentumok átvételének dátumai. A bűnözők megpróbálták egyben eladni egy lapkiadó vállalatnak  az adatbázis egy részét, 1000 orosz polgár adatait, amiért 120 ezer dollárt kértek volna “csomagárban”. A kalózok szerint a médiabirodalom vezetői és dolgozói is rajta vannak ezen a listán, ezért kínáltak nekik egy kedvezőbb ajánlaot az amúgy szerintük közel százezer nevet tartalmazó listáról. 

Az orosz törvények nagyon szigorúak, az adattörlés árának megfelelő bírság mellett egy éves börtönbüntetés is jár a csalásért, ami ismerve a moszkvai börtönviszonyokat nem egy életbiztosítás.  Ugyanakkor szakértők szerint a moszkvai állami adatbázisok nem sérültek, az adattolvajok blöffölnek, ám mivel valóban be lehet szerezni az orosz feketepiacon a hamis oltási igazolványt – mint minden más iratot az űrhajós jogosítványtól a Napóleon gyerekkori koponyáját hitelesítő certifikációig – akár több ezren is fizethetnek a zsarolóknak. Akik természetesen kriptovaluta számlára kérték az utalást, így a rendőrség ezen a vonalon nehezen tudja majd megállapítani, ki is zsebeli be a covid krimi hasznát. 

Scroll to top