Bajba kerülhet a bűnügyi felderítés!

Az Európai Parlament felszólította az Európai Unió jogalkotóit, hogy a jövőben szabályozzák az arcfelismerő rendszerek és a mesterséges intelligencia használatát az EU-ban.

Szabályozná az Európai Parlament az arcfelismerő szoftverek használatát az Európai Unióban. A parlament képviselői szerdán 377 igen, 248 nem és 62 tartózkodás mellett felkérték az EU jogalkotóit, hogy tiltsák be az arcfelismerő rendszerek használatát a köztereken, illetve vezessenek be szigorú szabályozást a mesterséges intelligencia rendőrségi használata kapcsán.

A képviselők álláspontja szerint az Európai Unió polgárait csak akkor lehetne megfigyelni, ha valamilyen bűncselekménnyel gyanúsíthatók. Minderre szerintük azért van szükség, mert a mesterséges intelligencia korábban már bebizonyította, hajlamos hátrányosan megkülönböztetni a különböző kisebbségekhez tartozó embereket.

Az Unió szerint adatvédelmi jogokat sért, ha a közterületeken arcfelismerő rendszert működtet a rendőrség vagy egy város vezetése! Csak bűncselekmény felderítése esetén, jogos eljárás keretében használhatják az eszközt az utcákon és a tereken. Egy konkrét ügy nyomozása során a közterületi kamerák felvételeit felhasználhatja a nyomozó hatóság, de kizárólag csak a célszemélyt, a jogsértés elkövetőjét kereshetik, senki más azonosítására nem használhatják az arcfelimerő rendszert, az élőben nem elemezheti az arrajárókat.
Tömegrendezvényeken- sporteseményeken, koncerteken tüntetéseken – már bírói engedély nélkül is használhatják az eszközt.
 
Az Európai Parlament képviselői szerint az embereknek joguk van ahhoz, hogy az automatizált adatfeldolgozásra épülő rendszerek döntései ne érintsék őket hátrányosan. Mindezek mellett a magáncégek által működtetett arcfelismerő adatbázisokat, valamint a viselkedési mintázatok elemzésén alapuló „prediktív rendőrség” működését is be kell tiltani az EU területén.
Vagyis az az ötlet is megbukott, hogy élő biztonsági erők nélkül arcfelismerő rendszerrel figyelnék jövő nyártól a hazai, népszerű üdülőhelyek parti sétányait. Ráadásul egy olyan rendszer alkalmazásával, aminek kifejlesztője, forgalmazója pont adatvédelmi és személyiségi jogok megsértése miatt az USA területéről és több európai országból is ki lett tiltva.
 
Rendőrség felderítők szerint a titltás a nemzetközi bűnözés, a nemzetközi terrorizmus elleni harc eredményességét negatívan befolyásolná, mert az arcfelismerő rendszerek folyamatos működése kell ahhoz, hogy kiszűrjék a keresett bűnözőket illetve azonosíthassák a velük kapcsolatba kerülő embereket. Az ismert bűnözők arcképe szerepel az adatbázisokban, azokat azonnal megtalálja a rendszer és jelzi a nyomozóknak, de csak őket, eddig ismeretlen társaik azonosításához, mozgásuk, ezzel tartózkodási helyük, találkozópontjaik, raktáraik, kapcsolati hálózatuk felderítéséhez, szükség van a kereső-felismerő rendszerek állandó üzemeltetésére.
Ez igazán csak az arcfelismerő rendszerek folyamatos, minden, az ellenőrzött területen áthaladó személy adatainak rögzítése, elemzése mellett történhet, ami viszont az EU mostani döntése értelmében jogszerűtlen lehet.
A rendőrök azzal érvelnek, hogy Eindhovenben az Europol közreműködésével a holland hatóságok harmadik éve  tesztelnek egy olyan rendszert, mely az egész várost bekamerázta, különleges éjszakai világításokkal együtt arcfelismerő rendszerekkel.
Ráadásul olyan algoritmusokat használnak, mely a jogsértésre utaló viselkedésformákat, mozdulatokat, hanghatásokat is elemzi és felismeri az extremitásokat. A rendszer tesztüzemmódjában a város közbiztonsága 25 százalékkal nőtt, a közterületeken minimálisra csökkent a támadások, verekedések, garázdaságok száma, bizonyítva, nem csak a felderítés, a bűnmegelőzés szempontjából is pozitív hatása van annak, az emberek tudnak arról, arcfelismerő rendszerrel ellátott területen élnek.
 
Scroll to top