Biztonságos a testkamera?

A mentőket ért erőszakos támadások ellen is védelmet nyújthat a testkamera. A kamerák használata azonban több adatvédelmi- személyiségi jogi,betegjogi  problémát is felvet.

Nem tudni, adatvédelmi szempontból mennyire megfelelő a mentők új testkamera rendszere.

Testkamerákat kapnak a mentőápolók, sofőrök, orvosok.  Az Országos Mentőszolgálat Ügyeleti Szolgálatának Hajdú- Bihar megyei bajtársai szeptember 15-étől tesztelik a testkamerákat, amik nem csak a mentődolgozók védelmét szolgálják majd, hanem a helyszíni betegellátás biztonságát is növelhetik. A kamerafelvételeket egyenes adásban továbbítják a mentők a központi ügyelet szakorvosainak, akik a képek alapján segíthetnek be a helyszíni, sürgősségi ellátásban. A mentőautók belseje is be lesz kamerázva, hangrögzítő, hang továbbításra alkalmas eszközökkel kiegészítve. A lázméréstől kezdve a , szív- és tüdőhangot, száj-garat vizsgálati eredményt, bőrelváltozást vagy akár a fülben lévő eltéréseket is továbbítani  lehet jó képminőségben az orvos kollégáknak, akikkel napi 24 órában konzultálni tudnak a helyszínen lévő mentőtisztek a látottakról. 

Arról azonban nincs hír, mennyire biztonságosak ezek a kamerák, hogyan védi az OM azokat a hullámsávokat, frekvenciákat, melyeken a képeket továbbítják a mentők. A rendőrségi rádióforgalmazást, adattovábbítást is meghackelték már nem csak bűnözők, hanem újságírók, riporterek is: Ma már nem csak az USA-ban fordul elő, hogy egy-egy tévéstáb, fotós lehallgatja a rendőrség ügyeletének forgalmazását, Európában, sőt, Magyarországon is volt már erre példa. A törvény természetesen ezt szigorúan tiltja és bünteti, de a bulvármédia hírversenyében néhány kiadó még ezt is vállalja, csak hogy exkluzív  tartalmat közölhessen, megnyerve ezzel az olvasókat, nézőket, a nézettséggel pedig emelni lehet a reklámok tarifáit. 

Egy rendőri intézkedésről kikerült képsor is komoly jogi problémákba ütközik, el lehet képzelni ugyanezt egy szerencsétlenül járt, kiszolgáltatott, balesetet szenvedett, beteg ember esetében, amikor a mentők tudta nélkül valaki rááll a testkamerák, belső kamerák adásaira és ezt lelopva eladja a sajtónak, vagy közzéteszi a social média oldalain. Ez még akkor is súlyos hiba, ha jóhiszeműen csak a mentők áldozatos munkáját kívánja bemutatni, persze ez a magyarázat már csak a bíróságon kerül elő, mindenki tudja, hogy az adattolvajokat nem ez a cél vezérli. Kíváncsian várjuk, hogy az egyébként remek, a mentőket ért támadások elhárítására is alkalmas, a mentést elősegítő rendszer milyen adatvédelmi-információbiztonsági háttérrel rendelkezik. A mentők honlapján még nincs szó a testkamerák teszteléséről sem, csupán egy Facebook bejegyzésben említették, remélhetőleg az adatvédelmi-adatbiztonsági igényeknek is megfelel majd az új rendszer. 

Scroll to top