Hogy csak a Mikulás nézzen be hozzád…

Az L-Tender Zrt. információbiztonsági szakértői különleges kérdéssort tettek ajándékként az internet felhasználók intergalaktikus ablakba kirakott csizmáiba.  A kérdések megválaszolása segíthet a tudatos internethasználat kialakításában, hogy csak a Mikulás nézhessen be az ablakon, ne a hackerek, adathalászok, egyéb internetes banditák.

Ha kapna egy lehetőséget, hogy a világ összes emberének tartson egy beszédet, vajon akkor is azt mondaná, amit utoljára posztolt?

Akkor is posztolna a nyaralásáról fotókat, ha tudná, hogy egy betörő is olvashatja?

Az emberek véleménye változhat, ha új információkat szereznek. Azt tudta, hogy a közösségi oldalakra kiírt vélemények csak rendkívül nehezen változtathatóak?

Tudta, hogy a böngészési előzményeinek áttekintésével pontos képet lehet kapni egy internet felhasználó érdeklődési köréről, betegségeiről, anyagi helyzetéről, hobbijairól és politikai nézeteiről?

Tudta, hogy az erre feljogosított hatóságok és a megfelelő ismertekkel rendelkező szakemberek képesek Önt azonosítani az internet bármely pontján?

Tudta, hogy a nagy keresőszolgáltatók és általában az „ingyenes” szolgáltatások abból szerzik a bevételeiket, hogy az Ön személyes adatait értékesítik a hirdetőknek?

Biztos Ön abban, hogy az Ön által használt jelszavakat a szolgáltatók bizalmasan kezelik?

Okozhat Önnek problémát, ha telefonján lévő fényképek kiszivárognak az internetre?

Kellemetlen lenne, ha az összes számítógépén tárolt családi fotót elveszítené egy vírustámadás miatt?

Ön szerint, ha az ingyenes víruskeresők megfelelő védelmet nyújtanak, akkor mi szükség lehet a fizetősökre?

Tudta, hogy a „feltört” programok és operációs rendszerek csak azért képesek működni, mert a biztonsági funkcióit kikapcsolták, vagy módosították?

Elhiszi, hogy az interneten bármit ingyen adnak?

El tudja képzelni azt, hogy egy internetes felmérésben néhány rejtett kérdésre adott válaszával vissza lehet élni?

Tudja Ön, hogy a lakásában hány darab mikrofon és kamera található?

Tudta, hogy a világon jelen pillanatban is több mint 30 milliárd internetes támadás van folyamatban?

Tudta, hogy naponta átlagosan 13.000 db új számítógépes vírus készül?

Ha csak egy kérdésre is nemmel válaszolt valaki, el kell gondolkodnia azon, valóban biztonságosan, tudatosan használja-e az internet nyújtotta lehetőségeket, előnyöket!

 

 

 

Scroll to top