Ismét  adatvédelmi incidens miatt perlik a Social Media óriását

Pert indított a Meta – Mark Zuckerberg cégének új neve, a metaverzum kifejezés jegyében –  Facebook platformja   ellen 2022 február 15-én  a texasi államügyész. Azzal vádolják a céget, hogy megsértette a magánélet védelméről szóló törvényt : A Facebook, arcfelismerő technológiája segítségével több millió texasi  polgár biometrikus adatait gyűjtötte be és tárolta az érintettek beleegyezése nélkül.

A kereset szerint a Facebook a felhasználók által feltöltött fotókból és videókból gyűjtött engedély nélkül biometrikus adatokat, amiket harmadik feleknek – egyelőre csak a Zuckerberg üzleti birodalmon belüli adatmozgatásra van bizonyíték  –  is kiszolgáltatott, és nem semmisített meg az elvárható időn belül.

Az ügyészség szerint ez az adatvédelmi incidens újabb bizonyítéka  a intelligens technológiai cégek szenzitív jogokat semmibe vevő üzleti gyakorlatának, amit egyetlen jogállam sem tűrhet el. 

Milliárdos adatbaki

Az államügyész hétfőn benyújtott keresete szerint 20,5 millió texasinak van Facebook-hozzáférése, akiknek a biometrikus adatait több milliárd alkalommal szerezték meg illegálisan. Háromszáz milliárd dollárnyi kártérítést követelnek, melyet a polgárok adatvédelmi jogainak biztosítására szánna az állam. A Facebook anyacége, a Meta egyik szóvivője szerint a vádak alaptalanok, és ezt igyekeznek is bebizonyítani.

A Meta már 2021 novemberében közölte  egy blog posztban, hogy leállítják az arcfelismerő rendszert és törlik majdnem egymilliárd felhasználó ezen keresztül begyűjtött adatait. Nem maguktól jutottak erre, peren kívül 650 millió dollárt fizettek be egy mási USA állam, Illinois kasszájába egy hasonló jogsértés ügyében tavaly.

A Meta szóvivője szerint az állítások alaptalanok, és a vállalat határozott védekezést tervez a vádak ellen. A közösségi óriás ugyan lezárta arcfelismerő algoritmusát és törölte a fotókon-videókon lévő jelöléseket, de azt nem állította, hogy a begyűjtött adatokat más szolgáltatásában nem szeretné használni, például az arcfelismerésen alapuló azonosításhoz vagy az új metaverzum platformokon.

Európa is bekeményít

Az Európai Parlament már az elmúlt év végén felszólította az Európai Unió jogalkotóit, hogy 2022-ben szabályozzák az arcfelismerő rendszerek és a mesterséges intelligencia használatát az EU-ban.

A képviselők álláspontja szerint az Európai Unió polgárait csak akkor lehetne megfigyelni, ha valamilyen bűncselekménnyel gyanúsíthatók. Minderre szerintük azért van szükség, mert a mesterséges intelligencia korábban már bebizonyította, hajlamos hátrányosan megkülönböztetni a különböző kisebbségekhez tartozó embereket.

Az arcfelismerés hibái

Az L Tender Zrt.  biometrikus technológiák alkalmazásában  szakértő partnere szerint fontos a technológia kiválasztása során megvizsgálni a megoldás FAR értékét – az azonosításra alkalmas pontok százaléka – , annak érdekében, hogy ne tévessze össze a jóhiszemű vásárlót egy bűnözővel. A BioSec Group Kft. üzleti etikai elvei alapján nagyon  fontos szempont, hogy a biometrikus adat milyen formában kerül tárolásra: Egy, a személlyel gond nélkül összepárosítható kép formájában vagy egy annál komolyabb, titkosított kódként. Az arcfelismerő rendszereknél általánosságban az adatbázis méretének növekedésével exponenciálisan nő a „hibázási” lehetőség.

Mivel az arcfelismerés kijátszható számos módszerrel – baseball sapka álszakáll, napszemüveg ,arcba húzott kapucni illetve a pandémia idején kötelező szájmaszk -, így kétséges, hogy a valós célját elérheti a csak ezen az azonosítási alapon működő rendszer. 

Scroll to top