Kommentár : A kibernyomozó nagyítója

Új rovatunkban a hét legérdekesebb, adatvédelem, információbiztonság, GDPR és compliance témában megjelent cikkeit  az L-Tender Zrt. szakértői elemzik.

Dr. Molnár Gábor vezérigazgató, cégünk adatvédelmi szakmai vezetője ezen a héten a ludovika.hu oldal egyik , internetes bűncselekményekkel, illetve azok felderítésével kapcsolatos írásáról alkotott szakmai véleményt.

Van-e nagyítója a kibernyomozónak?

Az internetes bűnözés területén nagyon könnyű áldozattá válni. Ez az a világ, amibe mi, ötvenes generáció digitális bevándorlóként érkeztünk, szemmel a már aktív, felnőtt generációval, a digitális bennszülöttekkel, akiknek az életükben születésüktől fogva jelen van az internet és a számítógép. Ebben a világban a digitális technológia révén a bűnelkövetés eszköztára is jelentősen bővült. Kettéválaszthatjuk ezt a területet, egyrészt a tisztán kibertérben elkövetett bűncselekmények, az úgynevezett kiberbűncselekmények, kiberbűnözés, amely klasszikusan online támadásokban, online csalásokban, vagy a személyhez fűződő jogaik online adatok, online térben történő megsértésével valósul meg, de a számítástechnika megjelenik a valós térben elkövetett klasszikus fizikai bűncselekmény területén is.

A legegyszerűbb és legelterjedtebb a virtuális térben elkövetett csalás, amely az érintett megtévesztésével valósul meg, például egy álprofil eladótól sikerült előre fizetéssel vásárolni, vagy utánvéttel átvenni a futár által kihozott csomagot, és vagy nem kapunk semmit, vagy a megrendelt terméktől teljesen eltérő minőségű és árfekvésű terméket kapunk, majd az eladó elérhetetlenné válik, vagy bebizonyosodik, hogy nem is létezett soha. Megjelenik a fizikai térben is, gondolhatunk akár rádiókulcsos járművek nyitására, indítására, vagy a számítástechnikai eszközök feletti uralom átvételére úgy, hogy bár azok alapfunkciójukban működőképességet mutatnak, de zombigépként az alapfunkciók fenntartása mellett például a mi hálózatunkból energiával és kapacitással bányászik egy harmadik félnek bitcoint, vagy mást virtuális valutát. Ugyanígy akár a terheléses támadásban is részt vehet a gépünk, amennyiben az irányítást átvették felette úgy, hogy az átlag felhasználó ilyenkor legfeljebb kis lassulást vagy fennakadást észlel.

Ezekhez az új típusú elkövetési módokhoz, eszközökhöz új ismeretekkel rendelkező, új típusú nyomozókra van szükség, hiszen egy számítástechnikai rendszereken keresztül, vagy azok felhasználásával elkövetett bűncselekmények felderítéséhez, bizonyításához ezen rendszereken kezelt elektronikus adatok beszerzésére van szükséges a nyomozónak és ezen adatok bizonyítékként igazolhatóan megváltoztathatatlanul történő kezelésére, hogy a büntetőeljárásban valóban eredményes bizonyítási eszközként szerepeljenek. A jogalkalmazóknak is fel kell ismerni az új típusú bűncselekményeket, ezen cselekmények eszközeit, módszereit, és az elektronikus adatok bizonyítékként való felhasználásának lehetőségeit. Ezen cselekményeknél az elektronikus adatok, nyomok, mely rögzítése, megőrzése a tényállás rekonstruálásának feltétlen, elengedhetetlen eszköze a digitális nyom megfelelő felkutatása, felhasználható rögzítése, megőrzése, elengedhetetlen és az adott bűnügyben a nyomozás kulcsa lehet. A kiberbűncselekmények nagy számítástechnikai eszközök igénybevételével elkövetett bűncselekmények nyomozásához elengedhetetlen, hogy új nyomkereső nagyítót hagyjunk a nyomozók kezébe, képzéssel, felkészítéssel, és megfelelő felkészültségű információbiztonsági és adatvédelmi szakember gárda biztosításával a szakértői körben.

Scroll to top