Kommentár: Vigyázz az intim szférádra!

Új rovatunkban a hét legérdekesebb, adatvédelem, információbiztonság, GDPR és compliance témában megjelent cikkeit  az L-Tender Zrt. szakértői elemzik.

Dr. Molnár Gábor vezérigazgató, cégünk adatvédelmi szakmai vezetője ezen a héten a 168.hu oldalon megjelent cikk hátterét, megelőzését elemzi:

Opitz Barbi rendkívül csalódott, amiért volt barátja másokkal is megosztotta a felvételt. A férfi kiszivárogtatta azokat az erotikus felvételeket, amelyeket az énekesnő csak neki készített, amikor még párkapcsolatban éltek.

A bulvársajtó óriási felületet adott az elmúlt napokban  egy új celebhírnek  : Opitz Barbara énekesről volt párja intim felvételeket tett közzé a neten. Nem ez volt a magyar és nemzetközi sztárvilág első ilyen bakija, fontos tanulságokat lehet levonni a botrányos eset kapcsán. Az énekes elismerte, a videót ő készítette, de kizárólag csak akkori párjával osztotta meg, nem járult hozzá annak nyilvánosságra hozatalához. 

Dr. Molnár Gábor, az L Tender Zrt vezérigazgatója szerint a cég  adatvédelmi szakértői munkájuk  során iskolai felvilágosító előadások, szülői megkeresések kapcsán is tapasztalták, a mindennapi életben fiatal lányokkal, fiúkkal, illetve meglett felnőtt emberekkel is előfordulhatnak hasonlók.

Az esetszámok növekedése  ellenére sem tapasztalnak javuló tendenciát abban, hogy akár a nők akár  férfiak – akármekkorának is érezzék egy adott pillanatban a szerelmet és a bizalmat – visszafogják magukat abban a tekintetben, hogy  intim fotókat, videókat készítsenek, illetve hagyják magukat rábeszélni az emberek ilyen felvételek készítésére.

Sajnos a mindennapok része lett az intim képek küldözgetése, az viszont nem lett a mindennapok része, hogy végig gondoljuk ezeknek lehetséges következményeit a későbbiekben. Nem is kell feltétlenül ilyen szituációnak előállnia, mint Optiz Barbara esetében, hogy egy volt partner éppen jó ötletnek tartsa a kapcsolat megszakadása után, akár több év távlatából is közzétenni az ilyen jellegű képeket, videófelvételeket. Egy hosszan tartó szerelem és egy tartós  kapcsolat alatt is előfordulhat, hogy a felvételeket tároló eszköz laptop, táblagép, mobiltelefon, külső adathordozó, elvész -vagy éppen  ellopják- és a felvételek hozzáférhetővé válnak mások számára és esetleg azt feltöltik mindenki számára elérhetően a világhálóra.

A jogi lehetőségek, illetve a rendőrség bevonása mindig ott van lehetőségként a sérelmi helyzet megoldására, de ez ezekben az esetekben nem lesz igazi orvoslás, legfeljebb egy hatósági revans, hiszen a felvételek már felkerültek a világhálóra. Az első feltöltési helyen elérhető a hatósági törlés,  de az internet nem felejt. A felejtés joga egy nagyon szép idea, gyakorlatban szinte végrehajthatatlan és a felvételek újra és újra örökké elérhetők lesznek, láthatjuk ezt Csisztu Zsuzsa videóján, vagy más magyar, illetve nemzetközi celebek ilyen jellegű felvételeiről. A megoldás csak az lehet,  hogy próbáljunk olyan normális keretek között működni a technikai és kommunikációs csábításoknak, hogy ne készítsünk, s ne tároljunk hordozható eszközeinken ilyen felvételeket. Ha már múlthatatlan szükségét érezzük annak, hogy intim felvételek legyenek rólunk a telefonunkon vagy a számítógépünkön , azt ne osszuk meg másokkal és eszközeinket a lehető legerősebb védelemmel próbáljuk elzárni kíváncsi elektronikus szemek elől.

A legjobb védelem az intim képek napvilágra kerülése ellen az, ha el sem készülnek ezek a képek, mert hiába bízunk a hatósági fenyegetettségében és a bűntetőjog védelmében, az önérzetünkön, a személyiségünkön és az információs önrendelkezésünkön esett sérelmet egy ilyen eset után semmi sem tudja orvosolni. 

 

Scroll to top