Nem fordítanak elég figyelmet a cégek adataik megóvására

Egy nemrégiben közzétett kutatásba bevont adatvédelmi szakemberek és informatikusok azt tanácsolják, minden vállalkozás vizsgálja felül adatvédelmi-adatbiztonsági rendszerét, kérje szakértők tanácsát, hogyan előzheti meg az esetleges adatvesztéssel felmerülő károkat!

Annak ellenére, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a cégek működésében az adatok, minden ötödik vállalkozásról elmondható, hogy kevés figyelmet fordítanak adataik megóvására. Ez óriási felelőtlenség, mert így szerverleállás idő- és anyagi veszteséget okozhat, ráadásul a tapasztalatok szerint nem a vállalkozások méretétől függő a felelőtlenség, multinacionális cégek és költségvetési szervek  adatbázisai is szerepelnek a kockázatos 20 %-ban. 

Egy a Magyar Távirati Iroda által közzétett friss kutatás szerint a cégek 82 százalékának van RAID-konfiguráció a szerverein, ami kimagaslóan magas érték. Mindössze 16 százalék nyilatkozott úgy, hogy nincs ilyen a szerverein és 2 százalék nem tudott választ adni arra a kérdésre sem, mi is a RAID.. A RAID egy tárolási technológia, amelynek segítségével az adatok elosztása vagy replikálása több, fizikailag független merevlemezen, egy logikai lemez létrehozásával lehetséges. Minden RAID szint alapjában véve vagy az adatbiztonság növelését vagy az adatátviteli sebesség növelését szolgálja.

A cégek harmadában mindössze egyetlen merevlemez hiba adatvesztést okozhat. Újabb harmadot képviselnek azok, akiknél két merevlemez hiba után lép fel az adatvesztés. Ha ehhez még hozzávesszük azokat is, akik nem tudtak választ adni a kérdésre, mindössze a cégek ötödének működése tekinthető biztonságosnak e tekintetben. A megkérdezettek 71 százaléka használ szünetmentes tápegységet, ami jó aránynak mondható, ugyanakkor – tekintettel az eszköz alacsonyabb árára – a nemmel válaszoló 27 százaléknak is célszerű lenne beszereznie.

Scroll to top