Önkormányzatok és közfeladatot ellátó szervezetek részére kötelező szabályzatok 

Nemrég az ország számtalan önkormányzata, illetve közfeladatot ellátó szervezete kapta meg ugyanazt a közérdekű adatigénylést, és sokan arra gyanakodtak, hogy spam vagy információbiztonsági incidens állhat a háttérben. A NAIH közleményt adott ki az adatigénylésekkel kapcsolatban, és felhívta a figyelmet a jogszerű teljesítésre.

Az adatigénylés több olyan szabályzatot is érintett, amelyek elkészítése minden közfeladatot ellátó szerv számára kötelező. Akár érintett volt a tömeges adatigénylésben, akár nem, mindenképp érdemes megvizsgálni minden közfeladatot ellátó szervnek, így az önkormányzatoknak is, hogy rendelkezik-e a jogszabályban kötelezően előírt szabályzatokkal annak érdekében, hogy a szabályzatok hiányából fakadó büntetéseket elkerülje. 

A közérdekű adatigénylés elsősorban az információszabadság alapjogának érvényesítését elősegítő szabályzati elemek meglétére irányult, ezek többek között:

Az Infotv. 30. § (6) bekezdése szerinti, közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjére vonatkozó szabályzat;

Az Infotv. 35. § (3) bekezdése szerinti, közérdekű adatok elektronikus közzétételére vonatkozó szabályzat; valamint

A nyilvánosság környezeti információkhoz való hozzáférésének rendjéről szóló 311/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet 3. § szerinti legutóbbi éves környezetállapot-jelentés. 

Az érintett önkormányzatok egy része információink szerint részben, vagy egyáltalán nem rendelkezik a közérdekű adatigénylésben foglalt szabályzatokkal, azonban ezek megléte minden önkormányzat és közfeladatot ellátó szerv számára kötelező.  

Az L-Tender Zrt. az adatvédelem és az információbiztonság mellett az információszabadság és a compliance területen is rendelkezik szakértőkkel, így a mostani közérdekű adatigénylésben és egyéb, az önkormányzatok és más közfeladatot ellátó szervezetek számára kötelező szabályzatok elkészítésében is áll az ügyfelek rendelkezésére. 

Amennyiben nem rendelkezik a fenti szabályzatokkal, vagy nem biztos abban, hogy minden jogszabály szerint kötelező és annak megfelelő szabályzattal rendelkezik, keresse cégünket, hogy segítséget nyújthassuk a megfeleltetésben. 

Az önkormányzatok részére kínált megfelelési szolgáltatásaink: 

  • jogszabály alapján kötelező szabályzatok meglétének vizsgálata, a hiányzó szabályzatok feltérképezése;
  • a meglévő szabályzatok tartalmi vizsgálata, szükség esetén módosítása;
  • új szabályzatok készítése 

Cégünk az adatvédelem, az információszabadság, a compliance és az információbiztonság területén áll az ügyfelek rendelkezésére szakértő csapatával. Keressen minket bizalommal! 

Scroll to top