Óvatosan a személyes adatokkal

Dr. Kiss Edit adatbiztonsági és adatvédelmi szakjogász szeptember 15-én, szerdán tart előadást a Magyar Biztonsági Fórum XI., kecskeméti konferenciáján az adatvédelem aktuális helyzetéről. 

A Veszélyek és lehetőségek – Elektronikus személyiségünk adatvédelmi aspektusai című elemzés szerzője az L-Tender Zrt. képviseletében mutatja be röviden  a  korszerű adatvédelmi összefüggéseket.

A szakértő szerint modern világunkban egyre több elektronikus adatkezelést végző technikai eszközt alkalmazunk, melyek megkönnyítik az életünket, a munkánkat, vagy egyszerűen csak a szórakoztatásunkat szolgálják.

Igaz ez a vagyonvédelem területén is, hiszen a hagyományos vagyonvédelmi eszközök helyett és mellett egyre nagyobb számban kerülnek alkalmazásra elektronikus adatkezelést végző technikai eszközök, gondoljunk csak a biometrikus azonosító eszközökre, a modern kamerákra, vagy a széleskörű adatkezelést és adatelemzést végző GPS rendszerekre.

A nehézségek abból erednek, hogy – bár ezek alkalmazására alapvetően vagyonvédelmi céllal kerül sor -, nevezett cél kielégítése szükségszerűen személyes adatok kezelésével jár, ezért megkerülhetetlen az eszközök adatvédelmi szempontú értékelése is.

Időnként érezhetjük azt, hogy a jogi szabályozás és a technikai fejlődés ”a kocsi megelőzte a lovat” viszonyában áll. Míg az adatvédelem alapvetően szabályozó és gyakran tiltó jellegű, addig a rohamosan fejlődő technikai eszközök felé sok esetben azzal a naiv optimizmussal fordulunk, hogy „ha azokat meg tudom vásárolni, akkor alkalmazhatom is őket”.

 

Scroll to top