Ukrajnában ma nem csupán adatvédelmi, hanem a belbiztonsági kockázata van a kamerák által rögzített adatok megosztásának!

Az L Tender Zrt vezérigazgatója elemezte az ukrán hatóságok azon döntését, mely az egész ország területén betiltotta a mobil adatrögzítő kamerák használatát.
A harmadik hete folyó ukrán-orosz háborúban két hete már arra kérték az ukrán lakosságot, hogy a közösségi oldalakon ne tegyenek fel bejegyzéseket az orosz hadsereg találatairól. Az orosz hírszerzés figyeli a közösségi médiát, s az itt bemutatott pontos és pontatlan találatok esetén is korrigálni tudják a tüzérségi- és a légitámadások csapásirányát.
 
Pár napja újabb korlátozásokat hozott az ukrán védelmi miniszter, teljesen betiltva az ukrán utakon közlekedő autók fedélzeti kamerájának használatát. Az autók békeidőben biztosítási, baleseti felelősség szempontjából fontos eszközei az orosz hackerek feltörheti, s az ezekről jogellenesen lelopott képekből következtethetnek a csapatmozgásokra.
 
Dr. Molnár Gábor, az L Tender Zrt vezérigazgatója szakértői elemzésében kijelentette, alapesetben sem a felvétel készítése volt kockázatos, hanem a jármű kamerája által készített felvételek jogellenes, mások adatait rendszeresen megsértő feltöltése. Az Európai Unió területén külön jogszabály rendelkezik a fedélzeti kamerák felvételeinek adatvédelmi korlátozásairól illetve rendjéről. A  GDPR rendelkezései nem vonatkoznak az EU területén kívül eső Ukrajnára, így azt sem lehet tudni, ott milyen jogszabály vonatkozik a fedélzeti kamerák által rögzített felvételek adatkezelési szabályaira.
Egy biztos, a világhálón terjedő autós fedélzeti kamerák zöme az ukrán és az orosz utakon készült, az ottani balesetei statisztika, vezetési morál mellett a biztosító társaságok nem is kötnek szerződést, az ügyféllel, ha nincs felszerelve a járműben működőképes, állandóan rögzítő – emiatt viszont adatbiztonsági szempontból kockázatos, hisz feltörhető – kamera: Ha egy wifi hálózatra, vagy a tulajdonos mobil telefonjára csatlakozik a kamera, akkor a felvételek illegális módszerekkel könnyen hozzáférhetővé válhatnak.
 
Háborús helyzetben az adatvédelmi kockázatnál lényegesebb a védelmi, belbiztonsági kockázat. A gépkocsi gyújtásával automatikusan beinduló és adatokat rögzítő rendszerek olyan egyébként titkos információkat is felvehetnek, melyek jogtalan megszerzésével – márpedig az ellenséges hírszerzés nem fog benyújtani kérvényt – katonai felszerelések, csapatmozgások, de még katonai vezetők közlekedési adatai is hozzáférhetővé válhatnak. Az esztelen, állandó megosztások anyagjainak elemzése nem könnyű, de stratégiai szempontból értékes adatok is kiszűrhetők a feltöltött sokezernyi videóból.
Dr. Molnár Gábor szerint ebből a szempontból érthető az ukrán kormány döntése, az egyértelmű tiltás, a felvételek készítésére, adattárolásra alkalmas eszközök kikapcsolása egy ilyen vészhelyzetben minden másnál fontosabb, minden egyéb jogszabályt – mint például a jármű, a kamera tulajdonságának személyiségi, szabadságjogai – felülír.
Scroll to top