Változott a személyes adatok harmadik országba történő továbbítására vonatkozó uniós szabályozás

2021. szeptember 27-től hatályukat vesztik az Európai Bizottság korábbi harmadik ország részére történő személyes adat továbbítására kidolgozott általános szerződési feltételei. Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) megfelelőségi határozat hiányában, abban az esetben engedi a személyes adatok harmadik országba történő továbbítását, amennyiben az adatátadó és adatátvevő közötti szerződések megfelelő garanciákat tartalmaznak az uniós védelmi szint, az érintetti joggyakorlás és hatékony jogorvoslat biztosítására. 

A szabályozás elsősorban a multinacionális cégek tagjait és illetve harmadik országbeli adatfeldolgozót alkalmazó cégeket és az együttműködésük tárgyában kötött szerződések adatvédelmi részeit érinti az alábbiak szerint. 2021. szeptember 27-től a nemzetközi adattovábbítás korábbi uniós szabályozásában (2001/497/EK határozat és 2010/87/EU határozat) szereplő általános szerződési feltételekre (általános adatvédelmi kikötésekre), mint megfelelő garanciákra az új szerződéseknél nem lehet hivatkozni. Az már meglévő szerződéseket pedig az adattovábbításokra vonatkozó részekben felül kell vizsgálni, hogy annak feltételrendszere megfelel-e az új szabályozásnak. A Bizottság (EU) 2021/914 végrehajtási határozata a https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:32021D0914 linken elérhető.

Ha az Önök cége bizonytalan abban, hogy érintik-e a fent jelzett harmadik országba való adattovábbítási szabályok változásai, illetve szeretné a már meglévő szerződéseinek adatkezelésre vonatkozó részeit felülvizsgáltatni, illetve szükség szerint azok adattovábbításra vonatkozó részét az új feltételek szerint módosítatni, keresse bizalommal az L-Tender Zrt. adatbiztonsági-és adatvédelmi szakértőkből álló csapatát!

 

Scroll to top